Piano: Nefunguje tlumení kláves od F3 výše

Missing dampers on high stringsZákazníci často reklamují elektronická piana s tím, že nefunguje tlumení kláves od tónu F3 výše. Stěžují si, že po uvolnění klávesy tón doznívá stejně, jako když je stisknutý sustain pedál.

Stručně řečeno: nejedná se o závadu. Tato vlastnost vychází z konstrukce klasického klavíru.

V klasickém pianu i klavíru se tón tvoří kmitáním struny, případně dvojice nebo trojice strun, podle výšky tónu. Na tlumení strun slouží tlumítka, která po uvolnění klávesy dosednou na strunu a tím tón přestane hrát. Tato tlumítka lze zablokovat sustain pedálem.

Čím je tón vyšší, tím je struna slabší a kratší a tedy přirozeně zní kratší dobu. A právě kolem noty F3 je délka tónu již tak krátká, že se staří mistři při vývoji piána rozhodli tlumítka neosazovat vůbec a nechali tak doznívat tóny přirozeným dozvukem. Je to dobře vidět na přiloženém obrázku. Neosazená tlumítka nemusí být vždy od tónu F3 – může se to lišit podle výrobce, ale je to obvykle v řádu jednotek tónů.

Jelikož se výrobci digitálních pian snaží maximálně přiblížit klasickému klavíru, pak pochopitelně přejímají i tuto vlastnost a nechávají tóny od F3 doznívat přirozeně. To se samozřejmě týká pouze programů, které simulují klavír / piano. Jiné zvukové banky tuto vlastnost obvykle nemají.