Problémy se Steinberg řady UR-C

U Steinberg řady UR-C se může stát, že při přidání potenciometru MIX z polohy INPUT do polohy DAW, se začne z výstupu ozývat pískání.

U zvukovky Steinberg řady UR-C se může stát, že při přidání potenciometru MIX z polohy INPUT do polohy DAW, se začne znenadání z výstupu ozývat hlasité pískání, nebo se signál z monitoru vrací zpět do vstupu. Nejedná se o závadu, ale o chybné nastavení.

Zvukovky Steinberg jsou velice chytré a obsahují skryté funkce, které Vás můžou, pokud o nich nevíte, pěkně potrápit. Jedná se o funkce interní efektové jednotky a routingu signálu. Tyto funkce bohužel nejsou přístupné z programu CUBASE, ani nejsou na ovládacím panelu Yamaha Steinberg USB Audio. Pro jejich nastavení se musí instalovat doplňková aplikace s názvem TOOLS FOR UR-C, která je k dispozici na adrese https://www.steinberg.net/en/support/downloads_hardware/downloads_ur_c.html. Na této adrese také naleznete uživatelský manuál a vše ostatní k této zvukovce.

TOOLS FOR UR-C obsahuje malý ovládací panel, na kterém se dá, mimo jiné, přepínat tzv. Loopback. Tam se dají volit možnosti LiveCast a Off (na obrázku označeno žlutou šipkou). Chybné nastavení tohoto parametru má za následek to, že zvukovka píská, když se přidá potenciometr MIX do polohy DAW. Více informací je v uživatelském manuálu v sekci dspMixFx UR-C

Pokud přepnete Loopback do polohy LiveCast, tak se do počítače začně posílat signál nikoli z fyzického vstupu, ale z výstupu interního mixéru. V tomto signálu je také obsažen výstupní zvuk z vašeho počítače. A proto, pokud máte v PC zapnutý odposlech vstupu (například Amplitube vezme zvuk ze vstupu, zpracuje signál a pošle jej do výstupu), tak v tu chvíli vznikne zpětná vazba.  Je to dobře patrné z následujícího obrázku (z uživatelského manuálu)

Loopback typu Live Cast slouží například pro živé vysílání do internetu. Pro normální provoz je třeba přepnout Looback na Off, tím se zvukovka začne chovat “normálně”, to znamená do vstupu PC půjde signál ze vstupních konektorů a nic jiného.

V aplikaci dspMixFx UR-C se také nechá nastavovat interní efektová jednotka. Více info v uživatelském manuálu.